Cappadocië

Cappadocië is een realistisch sprookje

Geschreven door blaricum@travelizi.nl

Cappadocië 5-daagse rondreis

De eerste indruk die veel bezoekers krijgen als ze in Cappadocië aankomen, is dat van heteluchtballonnen die langzaam door een zacht verlichte ochtendhemel opstijgen. Maar dat is slechts een introductie tot de mogelijkheden en avonturen die je te wachten staan ​​in dit betoverende rijk. Gevormd door miljoenen jaren van erosie en vroege culturen die woningen, kerken en ondergrondse steden in de omringende rotsen uithakten, is Cappadocië geëvolueerd tot een openluchtmuseum vol natuurlijke en historische wonderen: een buitenaards landschap met sprookjesachtige schoorstenen en holbewonersdorpen die wachtend om ontdekt te worden. Tijdens deze vijfdaagse reisroute in Cappadocië, Türkiye , bewonder je uit zachte rotsen uitgehouwen kerken versierd met prachtige Oost-Romeinse (Byzantijnse) fresco's, leer je over de kunst van Anatolische tapijten en verken je de grootste opgegraven ondergrondse stad ter wereld .

Ga naar Turkije

Ontdek de eindeloze wonderen van Turkije. Of je nu op zoek bent naar duurzame reizen, culturele en historische reizen, outdoor- en natuurexpedities, culinaire reizen of meer. Je reisbureau en zelfstandige reisadviseur van Travelizi helpt je bij elke stap.

Grothotels

CAPPADOCIA-GÖREME MET DANK AAN GO TÜRKIYE

Welkom in Cappadocië

Het pittoreske stadje Göreme, gelegen in het hart van Cappadocië, is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van deze raadselachtige regio. Dit fascinerende dorp staat bekend om zijn maanachtige landschap met schoorstenen, kegels, pinakels en pilaren en is ook de thuisbasis van het Openluchtmuseum van Göreme, een enorm kloostercomplex en UNESCO-werelderfgoed met enkele van de meest ingewikkelde uit de rotsen gehouwen kerken en prachtige fresco's in heel Cappadocië. Een van de hoogtepunten is de Donkere Kerk, geroemd om zijn levendige afbeeldingen van de Bijbel uit de late 11e en vroege 12e eeuw.

Neem een ​​winkelpauze bij Bazaar 54 , waar u Anatolische tapijten, tapijten en kelims kunt vinden. De kenmerkende ontwerpmotieven, het aardse kleurenpalet, de hoogwaardige wol en de symbolische elementen zijn vervaardigd door nomadische Turkse stammen uit Centraal-Azië en maken Cappadocische tapijten tot fascinerende uitingen van de geschiedenis en artistieke tradities van de regio.

Op slechts een steenworp afstand van Göreme ligt het schijnbaar gewone dorp Çavuşin, uw toegangspoort tot oude wonderen en sprookjesachtige schoorstenen (een unieke rotsformatie geproduceerd door vulkanische explosies). Volg de sporen voorbij het dorp en je zult een rijk vinden dat versierd is met ruïnes, kerken en geestelijkenhuizen. Verleng uw wandeling en binnen een halfuur arriveert u in Güllüdere en Kızılçukur, waar een verleidelijke locatie vlakbij de helling van de klif wacht: de kerk van St. Johannes de Doper, een van Cappadocië's oudste en grootste voorbeelden van vroegchristelijke architectuur.

Ga voor het diner naar Dibek om een ​​van de culinaire pareltjes van Cappadocië te proeven: Clay pot kebab (testi kebap). Vlees, groenten en linzen worden langzaam gekookt in een afgesloten aarden pot in traditionele aarden ovens voordat de pot wordt gebroken, waardoor een onweerstaanbaar rokerig aroma en een onweerstaanbare rokerige smaak vrijkomt. Geniet daarna van uw eerste avond in Sultan Cave Suites , waar in veel kamers de originele grotmuren naadloos in hun ontwerp zijn geïntegreerd.

Ondergrondse steden

CAPPADOCIA-AVANOS MET DANK AAN GO TÜRKIYE

Ontdek de geheimen van de ondergrondse steden van Cappadocië

Mysterieus en uitgestrekt, Derinkuyu is de grootste van twee ondergrondse steden die onder de beroemde sprookjesachtige schoorstenen van het Göreme National Park liggen. Het is de grootste opgegraven ondergrondse stad ter wereld en bood duizenden jaren lang onderdak aan wel 20.000 mensen in grotachtige kamers, die 18 verdiepingen onder de grond afdaalden. Derinkuyu veranderde van eigenaar van de Frygiërs naar de Perzen en naar de christenen uit de Oost-Romeinse tijd, totdat het begin 20e eeuw door de Cappadociërs werd verlaten. Dwaal door de smalle tunnels, strategisch ontworpen om grotere legers te neutraliseren, en stel je voor hoe de oude bewoners zichzelf verdedigden met weinig meer dan rollende stenen om deuropeningen en plafondgaten voor speren te blokkeren. Als je nog niet klaar bent om terug te keren naar de oppervlakte, overweeg dan om naar Kaymaklı te gaan, een kleinere ondergrondse stad op een klein eindje rijden. Uçhisar Castle,

de ultieme plek om te genieten van de verbazingwekkende schoonheid van Cappadocië, is een torenhoge vulkanische rots met een van de meest betoverende routes van de regio door de Duivenvallei. Ga langzaam het pad op naar de top en passeer natuurlijke tunnels die eeuwenlang door dorpelingen werden gebruikt als toevluchtsoord voor vijandelijke legers, evenals drukke winkels met souvenirs zoals marmeren ornamenten, spiegels en heerlijke gedroogde noten en fruit. In de stad Uçhisar stop je voor een diner bij Saklı Konak , waar gerechten zoals gegrilde zeebrasem en champignons gevuld met gegrilde aubergine en kaas worden bereid in een traditionele houtgestookte oven.
 

hete luchtbalonnen

HETELUCHTBALLONNEN BOVEN CAPPADOCIA-GÖREME MET DANK AAN GO TÜRKIYE

Zweef boven de tijdloze wonderen van Cappadocië

Begin uw dag met het avontuur van uw leven: een ballonvaart bij zonsopgang. In de afgelopen twintig jaar is Cappadocië uitgegroeid tot een epicentrum voor ballonvaren, waarbij reizigers worden geboeid met ochtendvluchten boven sprookjesachtige schoorstenen. Deze ballonnen worden gelanceerd vanaf de paden rond Göreme en stijgen tot 500 meter hoogte, waarbij majestueuze valleilandschappen worden onthuld die in een betoverende reeks tinten zijn geschilderd.

Eenmaal geland rijd je naar Zelve, een open vallei met een grote grottennederzetting en een openluchtmuseum . Hoewel de kerken niet zo intact zijn als die in Göreme, beschikt de regio over de hoogste concentratie sprookjesachtige schoorstenen. In de vallei kom je ook belangrijke kerken tegen, zoals Balıklı en Üzümlü, die het oude kloosterleven levendig illustreren. Gelegen vlak bij de weg Göreme-Avanos naar Zelve, lonkt Paşabağı, ook bekend als Monk's Vineyard, met zijn betoverende allure. Bewonder de talloze sprookjesachtige schoorstenen, waarvan sommige meerdere stammen en unieke kappen hebben met kapellen en woonruimtes die specifiek zijn voor deze regio. De afgedekte schoorstenen, gemaakt van tufsteen en vulkanische as, zijn voorzien van duurzame rotshoeden, een bewijs van degenen die ooit van deze etherische formaties hun thuis maakten.

Vanmiddag heb je de gelegenheid om je eigen creativiteit de vrije loop te laten in een pottenbakkerij in Avanos, een pottenbakkersoord met wortels die teruggaan tot de Hettieten. Ga bij Chez Galip voor de pottenbakkersschijf staan ​​en laat een ervaren meester je begeleiden bij het vormen van rode Cappadocische klei uit de Kızılırmak-rivier. Vergeet bij het afscheid niet een of twee stukken van de creaties van de ambachtslieden mee naar huis te nemen, tastbare herinneringen aan uw artistieke reis in Avanos. Ontspan met een ontspannende maaltijd bij Seyyah Han , waar u lokale gerechten kunt proeven, zoals gehaktballen gevuld met spinazie en kaas en torenhoge borden met meze.

Fietsen in Cappadocia

FIETSEN IN CAPPADOCIA MET DANK AAN GO TÜRKIYE

Fiets door Wonderland

Cappadocië lonkt fietsers met zijn diverse en opwindende fietspaden. Of u nu van mountainbiken, downhill-ritten of wielrennen houdt, het unieke terrein van de regio is geschikt voor alle voorkeuren en vaardigheidsniveaus. Boek een fietstocht bij Middle Earth Travel of huur een fiets in de stad en vertrek langs de kronkelende Göreme-vallei, bewonder canyons, uit rotsen gehouwen bouwwerken en kerken, of beklim de schouder van de Erciyes-vulkaan.

Ga 's middags naar Mustafapaşa, een charmant Cappadocisch stadje met 1.300 inwoners dat dienst doet als een levend openluchtmuseum waar 19e-eeuwse huizen de schittering van lokaal steenmetselwerk en houtvakmanschap tentoonstellen. Geselecteerd door de Wereldorganisatie voor Toerisme van de VN als een van de beste toeristische dorpen in 2021, staan ​​veel van de ingewikkelde gevels er nog steeds. Opvallende bouwwerken zijn onder meer de Maraşoğlu-brug, het Agios Nikolaos-klooster, de Agios Stefanos-kerk en de 17e-eeuwse Mustafapaşa Cami-i Kebir.

Voordat u terugkeert naar Göreme, leert u hoe u de authentieke keuken van Cappadocië kunt bereiden bij Aravan Evi. Nadat u ovenschotels en zelfgemaakt platbrood heeft bereid, kunt u genieten van uw inspanningen op het schilderachtige terras van het restaurant.

IHLARA-VALLEI

IHLARA-VALLEI, CAPPADOCIA MET DANK AAN GO TÜRKIYE

Stap terug in het verleden in de Ihlara-vallei

Vanochtend ontdek je de Ihlara-vallei, een van 's werelds langste canyons. Een wandeling hier is doordrenkt van religieuze betekenis en biedt de kans om Cappadocië te aanschouwen zoals het meer dan 1000 jaar geleden was. Bewonder de kerken met fresco's die naadloos in de kliffen zijn uitgehouwen, waarvan er 14 open zijn voor bezoekers.

Na uw dag in de natuur is het tijd om de erfenis van de wijnbouw van Cappadocië te waarderen. Verankerd in de vulkanische bodem van de regio, voeden lokale wijngaarden een breed scala aan Anatolische en Europese druivensoorten, die een rijke, volle smaak bieden; Vooral witte wijn gemaakt van de inheemse emir-druif is geliefd. Stop bij een van de wijngaarden van Cappadocië, zoals Turasan Winery , Kocabag Winery en Mahzen Şarap Evi , om te genieten van combinaties met unieke variëteiten zoals Divle Obruk, Konya Küflü en Kargı Tulum.

Proost op uw laatste avond in Cappadocië met een feestelijke maaltijd in Lil'a at Museum Hotel, het enige Relais & Châteaux-hotel in Türkiye. Daar interpreteert chef-kok Saygın Sesli de klassieke smaken uit Anatolië en Cappadocië met een eigentijdse twist in gerechten zoals met wijnranken gerookte runderwang en gemalen pastrami en dumplings ( mantı ) gevuld met patrijs.

Vraag de reisbureaus of zelfstandige reisadviseurs van Travelizi naar de mogelijkheden van deze rondreis. De reis kan korter duren en gecombineerd worden met een heerlijke zonvakantie voorafgaand of erna.

 

Foto's en teksten met dank aan GO TÜRKIYE, het verkeersbureau van Turkije.

izi