Verantwoord reizen

Hoe kan je verantwoord op vakantie gaan?

enkele tips


Better Holidays

Een plezierige vakantie met ‘Better holidays’ Als eerste reisbrancheorganisatie ter wereld heeft de ANVR samen met alle aangesloten reisondernemers zich verplicht maatregelen te nemen op het gebied van vervoer, verblijf en vermaak. Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur ervaart, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we met het programma ‘Better holidays’ aan vakanties die nú en in de toekomst zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. 

Voor jou als reiziger, voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen en voor toekomstige generaties. De ANVR wil actief bijdragen aan een betere omgeving. Daarom werkt zij mee aan o.a. ‘plasticvrij’ en ‘diervriendelijk’ vakantievieren, zet zij zich in voor het verminderen en compenseren van de CO2-voetafdruk en heeft zij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. 

Wij ondersteunen als reissector al jaren de campagnes van 'Defence for Children' om kinderuitbuiting in vakantielanden te bestrijden (www.defenceforchildren.nl). Weet dat seksuele uitbuiting van kinderen strafbaar is in Nederland, ook al werd het misdrijf begaan in het buitenland. Wees alert en meld misbruik via  www.dontlookaway.nl. 

Jij kan ook op verschillende manieren verantwoord op vakantie gaan. Hieronder volgen enkele tips:

  • Kies een duurzame vakantiebestemming. Let bij het kiezen van een vakantiebestemming op de duurzaamheidsaspecten. Kies bijvoorbeeld voor een bestemming met een goed klimaatbeleid, die inzet op duurzame energie en die rekening houdt met de lokale bevolking.
  • Reis milieuvriendelijk. Kies voor een duurzame manier van reizen, zoals met de trein, bus of auto met meerdere personen. Als je met het vliegtuig reist, kies dan voor een directe vlucht.
  • Respecteer de lokale cultuur en gebruiken. Leer je bestemming kennen en respecteer de lokale cultuur en gebruiken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je je aan de lokale dresscode houdt en dat je geen foto's maakt van mensen zonder hun toestemming.
  • Draag bij aan de lokale economie. Kies voor activiteiten die eigendom zijn van lokale ondernemers. Dit helpt om de lokale economie te ondersteunen.
  • Wees zuinig met water en energie. Help de lokale bevolking om water en energie te besparen. Doe bijvoorbeeld de kraan dicht als je je tanden poetst en draai de verwarming uit als je de kamer verlaat en je handdoek en beddengoed wat langer te gebruiken.

Door op deze manier op vakantie te gaan, kan jij een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de lokale economie. Alle medewerkers van de reisbureaus en reisadviseurs ondersteunen deze oproepen van harte.