Geschreven door blaricum@travelizi.nl

MET BLOTE VOETEN OP DE BALEAREN

DOOR DOTW NIEUWS

De Balearen, op drift in de Middellandse Zee, lokken al sinds mensenheugenis handelaars en reizigers. Deze vier citrusgeurende eilanden zijn de thuisbasis van historische steden, weelderige landschappen en enkele van de mooiste stranden van Europa en hebben elk een eigen karakter

Menorca de rust zelve

Het leven vertraagt ​​op het kleine Menorca, waar slaperige vissersdorpjes en afgelegen cala's reizigers buiten de gebaande paden lokken en oude monumenten fluisteren over vervlogen tijden. Verdwaal langs de kilometers ongerepte kustlijn, de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire stranden van de Middellandse Zee, waar zeilboten dobberen in kristalhelder water en dennenbossen uitmonden in goudkleurig zand. De beste manier om je eigen stukje paradijs in dit UNESCO-biosfeerreservaat te ontdekken, is door een boot te huren vanuit de eilandhoofdstad Mahón of het historische Ciutadella aan de andere kant van het eiland, waardoor je de vrijheid hebt om voor anker te gaan en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland. in een verborgen baai of snorkel in de uitnodigende turquoise wateren.

Menorca

 

U kunt ook uw wandelschoenen aantrekken en de Cami de Cavalls volgen, een wandelpad van 185 km dat rond het hele eiland loopt, kronkelend door schaduwrijke bossen en rotsachtige kliffen bezaaid met oude wachttorens en honderden verwoeste nederzettingen van de lang vergeten Talaiotische mensen die hier woonden. het eiland drieduizend jaar geleden. Ontdek hun verleden in het Museum van Menorca in Mahón, waar honderden relikwieën een licht werpen op de geschiedenis van het eiland, van de eerste kolonisten tot de Viking-, Romeinse, islamitische en moderne Europese rijken die allemaal hun sporen hebben achtergelaten.

Menorca Plaza Ciutadella

Wandel door het historische centrum vanaf Plaça d'Espanya en verken de bruisende vismarkt en rustige steegjes waar ambachtslieden met de hand houten schepen en traditionele sandalen maken. Maak tijd vrij om Hauser & Wirth Menorca te bezoeken, de Balearen-buitenpost van de iconische kunstgalerie die in mei heropent, gelegen aan Illa del Rei in de haven van Mahón. Aan de andere kant van Menorca lopen smalle geplaveide straatjes door het historische Ciutadella, waar pleinen zijn omzoomd met mooie cafés en klokken luiden van oude kerken. Geniet van verse zeevruchten in een restaurant aan het water in de haven of hoog in de historische wijk en bekijk de zonsondergang vanaf een van de prachtige stranden aan de rand van de stad; dit relaxte eiland zal gegarandeerd je hart veroveren.

 

Mallorca met poederzand en azuurblauwe wateren

Mallorca, de thuisbasis van enkele van de meest pittoreske stranden van de Middellandse Zee, is een eiland met poederzand en azuurblauwe kusten. Dennenbossen en struiken bedekken de steile kust en klimmen omhoog naar glooiende heuvels en rotsachtige kapen. Laat de bruisende stranden van Palma achterwege en ga op zoek naar sublieme zandstranden in verborgen hoekjes zoals Cala Mondragó, Cala Formentor of Caló des Moro, of rotsachtige baaien zoals Sa Calobra aan de noordwestkust.

Mallorca-Caló des Moro, Santanyí, Spainalessa-ciraulo-

Foto: Mallorca-Caló des Moro, Santanyí, van Alessa Ciraulo-Unsplash

Landinwaarts ontspringt Mallorca in de formidabele Serra de Tramuntana, een prachtige bergketen die zich van noord naar zuid over 90 kilometer uitstrekt. Het gebied werd in 2011 erkend als UNESCO-werelderfgoed en herbergt bergmeren en torenhoge toppen rond Puig Major, die op 1.445 meter hoogte het landschap domineren. Eeuwenoude olijfbomen en een web van oude irrigatiesystemen en stenen muren doorkruisen het landschap, terwijl slaperige steden en dorpen de thuisbasis zijn van kloosters, kastelen en landgoederen die met elkaar verbonden zijn door wandelpaden en oude geplaveide paden.

Cap de Formentor, Mallorca - Sunset-fabian-schneidereit-fpiiJxQ1YVc-unsplash

Foto: Cap de Formentor, Mallorca - Fabian Schneidereit-unsplash

Schilderachtige wegen slingeren over de beboste flanken en glooiende heuvels van het eiland, waar citrusboomgaarden het landschap kleuren en oude steden en dorpen als Valldemossa en Sóller bevroren in de tijd, een idyllisch decor voor fietsers en golfers. Naast het strand mag u de charismatische hoofdstad van Mallorca, Palma, niet missen. Ontsnap aan de middagzon in de heilige zalen van de kathedraal van Palma, een gotisch meesterwerk met hoge torenspitsen en prachtige glas-in-loodramen, of wandel naar het 14e-eeuwse kasteel Bellver voor een prachtig uitzicht over Palma en de glinsterende Middellandse Zee.

Catedral de Santa María de Palma de Mallorca-tom-podmore-SaW5DBItJHI-unsplash

Foto: Catedral de Santa María de Palma de Mallorca van Tom- unsplash

Voor velen ligt de ware charme van Mallorca in de culinaire cultuur. Van vers gevangen vis in chiringuitos (strandhutjes) met palmendaken en lokale delicatessen op drukke markten, tot luxe tapas in restaurants op het dak en sundowners in blitse strand- en jachtclubs: Mallorca is een genot voor gastronomen.

Mallorca, Spain-chris-curry-3Bj0Z6I76qU-unsplash

Foto: Mallorca, Spain van Chris Curry-Unsplash

Formentera baken in de Middellandse Zee

Formentera, het kleinste van de Balearen, heeft een geheel eigen charme. Het landschap, dat zich uitstrekt van de paradijselijke stranden van het schiereiland Es Trucadors aan de noordkust tot aan de torenhoge kliffen van La Mola in het oosten en Puig d'en Guillem in het zuiden, heeft bezoekers en schrijvers sinds mensenheugenis geboeid.

Formentera, Spain by Karol Chomka on Unsplash

Foto: Formentera, Spain van Karol Chomka - Unsplash

De 18e-eeuwse wachttorens van het eiland vormden de eerste verdedigingslinie tegen aanvallen van de Barbarijse piraten van Noord-Afrika en zonden rooksignalen uit om te waarschuwen voor een op handen zijnde aanval. Tegenwoordig zijn ze nog steeds een symbool van het maritieme erfgoed van het eiland, naast de ongelooflijk fotogenieke vuurtorens op drie hoeken van het eiland.

Formentera, Spain-guillem-ruiz-MG_2EgIRNNA-unsplash

Foto: Formentera, Spain van Guillem Ruiz-Unsplash

La Mola ligt aan de rand van een klif in het oosten van Formentera, 120 meter boven de Middellandse Zee. Sciencefictionschrijver Jules Verne was geobsedeerd door de ongebruikelijke vorm van het eiland – die lijkt op een gigantische vishaak of zeepaardje – en beschreef La Mola als “een plek van waaruit je de wereld kon meten”. Het mooie La Savina in het westen is het decor voor spectaculaire zonsondergangen die de hemel doen ontbranden in vurige tinten die het silhouet van de zeeschelpen omlijsten, terwijl Es Cap de Barbaria op het zuidelijkste puntje van de Balearen wordt omringd door cactussen en winterharde woestijnplanten, gehavend door dorre wind uit het zuiden.

Formentera, España-ferran-feixas-XOnGlo3_Lqs-unsplash

Foto: Formentera, España van Ferran Feixas-Unsplash

Maar het zijn de stranden van Formentera die het meest bijdragen aan de aantrekkingskracht ervan. In het zuiden is Migjorn een ononderbroken vijf kilometer lange halve maan van zandbaaien, kiezelbaaien en rotspartijen, uitgehouwen door winterwinden en zeestromingen, waar houten botenhuizen een vleugje lokale smaak toevoegen aan het natuurlijke landschap. Aan de andere kant van het eiland ligt Es Trucadors, een dunne vinger van met wilde bloemen bedekte zandduinen geflankeerd door de spectaculaire stranden van Ses Illetes en Levante, die zich vijf kilometer diep in de zee uitstrekken en bijna het fijne witte zand en de kustgraslanden van S' Eiland Espalmador en Ibiza daarbuiten.

Formentera, Spain-david-svihovec-QWzXNoWtf2Y-unsplash

Foto: Formentera, Spain van David Svihovec-Unsplash

Als je het kunt verdragen om het strand te verlaten, zijn de steden Sant Francesc Xavier, Es Pujols en San Ferran vol met traditionele restaurants, met bougainville bedekte bogen en pittoreske kerken, en een handvol ambachtelijke markten die de creatieve kant van het eiland laten zien. Klein en onvolmaakt gevormd, Formentera is uniek in zijn soort.

 

Ibiza eiland van mythe en legende

Ibiza, de mercuriale minnares van de Middellandse Zee, komt in vele gedaantes voor. Er is het elegante Eivissa, de traditionele Spaanse vissershaven waarvan de door UNESCO beschermde Dalt Vila (oude stad) een doolhof is van geplaveide straatjes, witgekalkte gebouwen en mooie pleinen omringd door galerijen en boetieks, en de rustige heiligheid van de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw. . Dan is er nog het Ibiza waarvan Nostradamus beweerde dat het “het laatste toevluchtsoord van de aarde” zou zijn, een versterkt bastion met ondoordringbare muren, uitkijktorens en machtige kanonnen ter bescherming tegen aanvallen van piraten en opkomende rijken.

Ibiza, Spain-bjorn-agerbeek-LPKJG_uA9wM-unsplash

Foto: Ibiza, Spain van Bjorn Agerbeek-Unsplash

Voor velen is Ibiza de koningin van de nacht: een land met een bruisend nachtleven, waar eindeloze avonden overgaan in dromerige dagen in relaxte strandclubs. Maar het wilde kind van de Middellandse Zee is volwassen geworden, en reizigers zullen eerder op zoek gaan naar de steeds groter wordende verzameling luxueuze schuilplaatsen en restaurants met Michelinsterren dan naar de beruchte clubs. Buiten haar legendarische hoofdstad is Ibiza een eiland met een rijke geschiedenis, betoverende landschappen en talloze mythen en legenden, waar delen van een beeldschone kustlijn plaats maken voor geurige jeneverbessenbossen en naar pijnbomen geurende heuvels. Aan de zuidwestkust rijst de dramatische omtrek van Es Vedrà op uit de Middellandse Zee, een gigantische kalkstenen monoliet die al eeuwenlang tot de verbeelding van de eilandbewoners spreekt. Het eiland is de thuisbasis van de sirenes die Odysseus probeerden te lokken in de Odyssee van Homerus, de geboorteplaats van de Fenicische godin Tanit en een bron van mystieke genezende energie. Het heeft een magnetische aantrekkingskracht, vooral bij zonsondergang, wanneer de lucht uitbarst in een symfonie van kleuren.

Ibiza, España-isabel-pineiro-OOkP6VvV2hE-unsplash

Foto: Ibiza, España van Isabel Pineiro-Unsplash

Verder naar het zuiden maken de zoutvlakten en stranden van Ses Salinas deel uit van een door UNESCO beschermd biosfeerreservaat dat zich uitstrekt van Ibiza tot het noorden van Formentera. Naast enkele van de meest spectaculaire stranden van het eiland omvat het natuurpark Ses Salines d'Evissa I Formentera ook zeegrasweiden die een wemelend marien ecosysteem ondersteunen en verantwoordelijk zijn voor het kristalhelder houden van de wateren van de Balearen. Gecombineerd met fijn wit zand, uitgestrekte kustduinen en een handvol strandbars is deze zonovergoten hoek van het eiland een van de mooiste in de Middellandse Zee.

Ibiza, España-elisabeth-agustin-N0xFGsNgVvI-unsplash

Foto: Ibiza, España van Elisabeth Agustin- Unsplash

De vele reisbureaus en zelfstandige reisadviseurs van Travelizi geven je graag advies en boeken de leukste accommodaties voor je op deze eilanden. Wil je al voorbereiden dan kan je op onze website vele ideeën op doen en boeken.

Menorca klik hier

Mallorca klik hier

Formentera klik hier

Ibiza klik hier

www.spanje.info

IZI