wijntours wereldwijd

Elke wijnliefhebber moet dit bezoeken

Geschreven door blaricum@travelizi.nl

Volgens de wijnliefhebbers van Travelizi is er geen beter moment om de wijnhuizen te bezoeken dan wanneer de druiven zachtjes zijn gerijpt en de oogst in volle gang is . Beginnend rond half september en lopend tot half oktober , het is de droom van elke oenofiel . Het is niet alleen een kans om de wijnproductie in actie te zien, je zult ook de wijngaarden ervaren die schitteren in herfstkleuren . En als u niet zeker weet waar u heen moet, heeft Musement een lijst samengesteld met 17 wijnregio's van over de hele wereld die perfect zijn voor uw volgende wijnreis. 

Er is geen beter moment om de wijnhuizen te bezoeken dan wanneer de druiven zachtjes zijn gerijpt en de oogst in volle gang is . Beginnend rond half september en lopend tot half oktober , het is de droom van elke oenofiel . Het is niet alleen een kans om de wijnproductie in actie te zien, je zult ook de wijngaarden ervaren die schitteren in herfstkleuren . En als u niet zeker weet waar u heen moet, heeft Musement een lijst samengesteld met 17 wijnregio's van over de hele wereld die perfect zijn voor uw volgende wijnreis. 

 

1. Napa Valley, Verenigde Staten

De Napa Valley in Californië is een ideale plek voor de wijnproductie vanwege het warme, mediterrane klimaat. Halverwege de 19e eeuw werden hier voor het eerst wijnstokken verbouwd en vandaag de dag zijn er al meer dan 400 wijngaarden in de vallei. De regio teelt voornamelijk cabernet sauvignon- en chardonnay-variëteiten en is sinds de jaren zeventig een van de toonaangevende wijnregio's ter wereld. De combinatie van rust, natuur, luxe en wijn heeft het tot een enorm populaire bestemming voor toeristen gemaakt. We raden aan om de Napa Valley Wine Train te nemen om deze regio te verkennen. Anders is een dagexcursie met wijnproeverij een uitstekende optie als u in San Francisco verblijft.

 

2. Kakheti, Georgië

Weinigen weten toevallig dat Georgië een wijngeschiedenis heeft die meer dan 8.000 jaar teruggaat, waardoor het misschien wel de oudste brouwer ter wereld is. De belangrijkste regio voor de wijnproductie is Kakheti , dat 70% van de productie van het land voor zijn rekening neemt. Met een bosrijk landschap, wijngaarden en oude dorpjes zal Kakheti u net zo bekoren als de wijn. Als je in de hoofdstad Tbilisi (en een populaire foodiebestemming) verblijft, maak dan een stop bij het Georgian National Museum, waar je archeologische vondsten kunt bekijken die meer dan 8.000 jaar wijngeschiedenis vertellen. Tot de overblijfselen behoren onder meer gefragmenteerde potten die al in de 6e eeuw voor Christus werden gebruikt om wijn in te bewaren.

 

3. Bordeaux, Frankrijk

De regio Bordeaux is ongetwijfeld een van de beroemdste wijnbestemmingen ter wereld, en met goede reden. Van Saint-Emilion tot de Route du vin de Bordeaux, deze regio is de bakermat van enkele van 's werelds beste en bekendste wijnjaren. Sinds de 1e eeuw na Christus worden hier wijnstokken verbouwd en tegenwoordig zijn er meer dan 6.000 wijnmakerijen die samen bijna 900 miljoen flessen Bordeauxwijn per jaar produceren. Als je meer wilt leren over de basisprincipes van het wijnmaken, mis dan de Cité du Vin niet .

 

4. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Sinds de eerste Nederlandse kolonisten zich in 1659 in Kaapstad vestigden , wordt er in Stellenbosch wijn geproduceerd . Het hoge kleigehalte en de bodems die vocht goed vasthouden, maken de locatie ideaal voor rode wijnen. Wijnbouw is sindsdien een serieuze passie voor de stad geworden, en zelfs de universiteit heeft een afdeling die zich bezighoudt met wijnbouw en oenologie. Er is ook een Wijnacademie voor liefhebbers die hun kennis naar een hoger niveau willen tillen. Proef enkele van de beste wijnen van Zuid-Afrika in een werkelijk uitzonderlijke omgeving.

 

5. Dourovallei, Portugal

Liefhebbers van zoete wijnen hebben misschien al gehoord van deze regio die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ligt in de Dourovallei . Vooral gericht op portwijnen, maar de laatste jaren wordt er steeds meer rode en witte wijn geproduceerd. Het landschap is gewoonweg prachtig; De wijngaarden zijn aangelegd op terrassen die zijn uitgehouwen in de steile hellingen langs de gelijknamige rivier, die begint in Spanje en uitmondt in de stad Porto . Porto, de op een na grootste stad van Portugal, bruist ook van de charme van de kust, en als je de tijd hebt, raden we je aan er zeker een bezoek aan te brengen.

 

6. Toscane, Italië

Italië is zonder twijfel een van de beste wijnlanden ter wereld en het spreekt voor zich dat als je Toscane hoort, je denkt aan een heuvelachtig landschap bedekt met groene wijngaarden. En hoewel er verschillende wijngebieden in Toscane zijn, is de bekendste ongetwijfeld Chianti. In 2018 werd de reputatie van Toscaanse wijn verder versterkt door een Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2015, die door Wine Spectator werd verkozen tot “Beste Wijn ter Wereld”. In de regionale hoofdstad Florence kunt u ook genieten van talloze wijnreizen en proeverijen .

 

7. Lavaux, Zwitserland

Hoewel Zwitserland misschien niet meteen in je opkomt als je aan wijn denkt, is het nog steeds een plek waar je van een heerlijk glas kunt genieten, vooral in de regio Lavaux. In de 11e eeuw hakten benedictijnse en cisterciënzer monniken bergterrassen uit om hun druivenranken te planten. Nu is dit unieke en karakteristieke wijnlandschap, met uitzicht op het Meer van Genève, uitgegroeid tot UNESCO-werelderfgoed en zeker een bezoek waard. Een schilderachtige manier om de wijngaarden te verkennen is door een boottocht te maken op het Meer van Genève .

 

8. Tokaji, Hongarije

De productie en geschiedenis van Tokaj-wijnen behoren tot de meest interessante ter wereld. Het waren de favoriete zoete wijnen van Lodewijk XIV, die ze door Lodewijk XIV ‘vinum regum rex vinorum’ (‘de koning der wijnen en wijn der koningen’ in het Latijn) noemde, en zo nam hun populariteit in Versailles een vlucht. De regio produceert alleen witte wijnen en ligt in het noordoosten van Hongarije en bestrijkt ook een deel van Slowakije. Verlaat Hongarije niet zonder een bezoek te brengen aan de historische wijnhuizen in de omgeving, zoals die in de buurt van het dorp Szegi.

 

9. Piemonte, Italië

Dit wijngebied in het noordwesten van Italië is tevens een van de belangrijkste ter wereld en zelfs niet-wijnkenners zullen wel eens gehoord hebben van de twee rode supersterren Barolo en Barbaresco. Maar heb je wel eens van Timorasso gehoord? Deze inheemse soort werd in de jaren tachtig van een vrijwel volledige verdwijning gered. Het is een gedurfde witte wijn met meer body dan de klassieke witte druivensoorten, en wordt vooral gewaardeerd om zijn rijpingspotentieel. Deze regio heeft, net als de rest van het land, de prachtige Strada dei Vini , dit zijn officiële wijnroutes die je de kans geven om lokale wijnhuizen te ontdekken.

 

10. Hunter Valley, Australië

Hoewel grote delen van Australië simpelweg te droog zijn, is het zuidoosten van het land uitermate geschikt voor de teelt van druivenranken. Hunter Valley in New South Wales, net boven Sydney , is een van de oudste wijnregio's van Australië en een essentiële stop voor liefhebbers van eten en wijn die het Land Down Under bezoeken. Hoewel Hunter Valley een warm klimaat heeft, is wijnproductie mogelijk dankzij de verkoelende zeebries die over de regio waait. De meeste aangeplante druivensoorten zijn chardonnay, Sémillon, Shiraz en cabernet sauvignon.

 

11. Santorini, Griekenland

Met zijn vulkanische grond, extreme klimatologische omstandigheden en bijna geen regenval moeten de wijngaarden van Santorini worden verbouwd volgens een traditionele methode van snoeien en weven, genaamd ‘koulouri’. Deze techniek wordt alleen beoefend in Santorini en Pantelleria op Sicilië en beschermt de druiven tegen wind en direct zonlicht. Het is een traditionele manier om zich aan te passen aan de klimaatomstandigheden. De wijngaarden zijn een must-see als je toevallig de Griekse eilanden bezoekt .

 

12. Bourgondië, Frankrijk

Bourgondië, een land van wijn en gastronomie, is lange tijd een vlaggenschipbestemming geweest voor levensgenieters van over de hele wereld. Deze regio, gelegen in het oosten van het land, staat vooral bekend om zijn rode pinot noir en zijn witte chardonnay. Met maar liefst 29.500 hectare aan wijngaarden is het een ideale bestemming als je het terroir van enkele van de grootste wijnen van Frankrijk wilt ontdekken. En als u zich actief voelt, combineer dan de wijngaarden met een stukje fietsen tijdens een fietstocht door de Bourgogne.

 

13. Sicilië, Italië

Sicilië is een bestemming die iedereen die het bezoekt betovert. De wijngaarden bieden een compleet en gevarieerd palet van wijnen vol karakter die, elk op hun eigen manier, uitdrukking geven aan het terroir dat het heeft gevormd. Van de droge wijnen van de Etna en Pantelleria tot de zoetere wijnen van Marsala: er zijn eindeloze mogelijkheden voor ontdekkingen in de mond.

 

14. Finger Lakes, Verenigde Staten

Het Finger Lakes-wijngebied in de staat New York, op slechts twee uur rijden van Niagara Fall , is tamelijk onbekend bij Europeanen en heeft een uitstekende reputatie aan die kant van de Atlantische Oceaan. Het werd zelfs door het tijdschrift Wine Enthusiast uitgeroepen tot “Beste Wijnreisbestemming” voor 2015. Je kunt uitzonderlijke eikenhouten Chardonnay proeven en enkele van de beste Rieslings die Noord-Amerika te bieden heeft.

 

15. Champagne, Frankrijk

Als je een echte oenofiel bent en de pelgrimstocht naar Champagne nog niet hebt gemaakt, staat deze zeker op je lijstje. Het wijntoerisme is hier goed ontwikkeld en lokale wijnmakers begeleiden u graag door hun kelders en laten u zien hoe deze wereldberoemde mousserende wijn wordt geproduceerd. Ook het groene landschap in deze regio is ronduit schitterend, terwijl steden als Reims, Troyes en Langres u ongetwijfeld zullen bekoren. Als u hulp nodig heeft bij het plannen van uw bezoek, bekijk dan hier de opties , van excursies buiten Parijs tot e-biketochten door de wijngaarden.

 

16. Provincie Mendoza, Argentinië

Met meer dan 70% van de totale wijngaarden van het land is Mendoza de grootste wijnproducerende provincie van Argentinië. Vroeger werd de Criolla druif vooral verbouwd om wijnen te maken voor de lokale bevolking. Sinds de komst van Europese variëteiten als chardonnay en cabernet sauvignon hebben Argentijnse wijnen echter een internationale reputatie verworven. Gelegen in het westen langs de Chileense grens en het Andesgebergte, is het landschap ronduit spectaculair. Wie zegt nee tegen een wijngaardtour met de majestueuze Andes op de achtergrond?

 

17. La Rioja Spanje

La Rioja is niet alleen de oudste wijnregio van Spanje, maar is ook de thuisbasis van enkele van de bekendste wijnen van het land en is goed ontwikkeld voor het wijntoerisme. Na een bezoek aan het Vivanco Museum voor Wijncultuur raden we aan om de wijngaarden per fiets of te paard te verkennen en onderweg te stoppen bij verschillende wijnhuizen voor proeverijen. De regio heeft twee wijnhoofdsteden, Logroño en Haro, waar lokale wijnen en tapas centraal staan. Er zijn maar liefst 500 bodega's rond deze steden, waarvan er tientallen hun deuren openen voor bezoekers. Vanaf de derde week van september wordt ook het wijnoogstfeest van San Mateo gevierd. En voor degenen die de omgeving willen verkennen, zijn er mooie fiets- en wandeltochten.

Wil je meer weten of boeken? Vraag onze reisadviseurs over alle tours naar deze wijngebieden.

Tekst: Musement

Photo by Kamilla Isalieva on Unsplash