ijsland

IJslands mooiste plekken

Geschreven door blaricum@travelizi.nl

De hoogtepunten van IJsland

Van het noorderlicht tot vulkanische landschappen, ontdek de adembenemende schoonheid van IJsland met onze adviezen voor de mooiste plekken om te bezoeken.

De wonderen van de natuur en de surrealistische landschappen van IJsland, vind je overal. Van de betoverende zwarte zandstranden van Reynisfjara tot de majestueuze top van Kirkjufell, IJsland heeft het geluk over enkele van de meest schilderachtige en mooiste plekken op aarde te bezitten die elke verbeelding tarten.

Begin een bezoek aan Reykjavik, waar moderne kunst en Vikinggeschiedenis naadloos samenkomen. Reis naar Strokkur, waar de aarde tot leven komt met uitbarstende geisers, of achtervolg het ongrijpbare Noorderlicht dat door de nachtelijke hemel danst. Helaas is het onvoorspelbaar wanneer je hiervan kan genieten. De gletsjerlandschappen, vulkanische wonderen en bevroren stranden van IJsland bieden je een unieke en buitengewoon gedenkwaardige reis. Of het nu het eerste bezoek is of een terugkeer, de prachtige plekken van IJsland en hun pracht zullen altijd een mooie plek in je geheugen gaan innemen.

Beste tijd voor een bezoek

De beste tijd om schilderachtige en mooie plekken in IJsland te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus, wanneer het weer milder is en de landschappen versierd zijn met levendige kleuren. Kom je vooral om het spektakel van het noorderlicht te genieten dan zijn de wintermaanden de beste tijd om IJsland te bezoeken. Onderstaande plekken zijn niet in een bepaalde rangorde geplaatst. Immers smaken verschillen.

De mooiste toeristische plekken van IJsland

Reynisfjara met Travelizi

Foto: Reynisfjara- shadman-sakib-unsplash

Reynisfjara

Ervaar de surrealistische schoonheid van het zwarte zandstrand van Reynisfjara, een must-visit in IJsland. Met zijn torenhoge basaltkolommen en legenden van in steen veranderde trollen biedt dit strand een kijkje in de IJslandse folklore. Geniet van de mooiste zeevogels zoals papegaaiduikers tegen de achtergrond van woeste Atlantische golven. Reynisfjara ligt op slechts 2,5 uur rijden van Reykjavik of is een onderdeel van een rondreis langs de zuidkust. 

Reynisfjara met Travelizi

Foto: Reynisfjara-jonathan-larson-unsplash

Neem de tijd om het gitzwarte zand, de basaltkolommen en de diepe grotten te voet te verkennen. Maar ga nooit de zee in want deze is niet geschikt om in te zwemmen. Vergeet ook niet een bezoek aan het nabijgelegen vissersdorpje Vík í Mýrdal. Reynisfjara met recht is het een van de mooiste plekken in IJsland.

Beste tijd: het hele jaar door.

Kirkjufell met Travelizi

Foto: Kirkjufell-pavol-svantner-unsplash

Kirkjufell

Ten noordwesten van Reykjavik ligt op 2,5u. rijden Grundarfjördur, een schilderachtig vissersdorpje omarmd door een schilderachtige fjord en geflankeerd door majestueuze bergen. In het hart staat de berg Kirkjufell, wereldberoemd als een van de meest fotogenieke plekken in IJsland. Ook is dit een uitstekende plek om in de winter getuige te zijn van het betoverende noorderlicht. Voorzichtigheid is geboden want de steile hellingen van Kirkjufell zijn verraderlijk en mogen in de zomer alleen worden bewandeld door doorgewinterde klimmers, bij voorkeur met een deskundige gids.

Beste tijd om te verkennen: herfst, lente of winter

Dynjandi met Travelizi

Foto: Dynjandi-denise-schuld-unsplash

Dynjandi-waterval

Daar ligt hij dan bijna 100 meter hoog en een lust voor het ook de Dynjandi-waterval, het ‘juweel van de Westfjorden’ in IJsland. Bereikbaar via een korte wandeling. Je voelt je een kabouter als je vlakbij het donderende water staat.

Dynjandi, ook bekend als Fjallfoss, is de grootste waterval in de Westfjorden, met onderweg zes kleinere watervallen. Dit beschermde natuurmonument ligt aan de Dynjandisvogur-baai en de Arnarfjörður-fjord en geeft een adembenemend uitzicht op het landschap van IJsland. 

Beste tijd om te verkennen: mei tot oktober

Vatnajökull met Travelizi

Foto: Tomas-Malik-unsplash

Vatnajökull

In het zuiden van IJsland ligt Vatnajökull, een land van gletsjers en prachtige ijsgrotten. Hier vind je de grootste gletsjers ter wereld en is het hele jaar door een adembenemende ervaring. Bezoek zeker ook in de winter de Skaftafell-ijsgrot voor het prachtig blauwe licht. 

Maar er is meer in Vatnajökull zoals actieve vulkanen , rendierkuddes en prachtige watervallen zoals Svartifoss en Dettifoss. In de plaats Höfn geniet je van het uitzicht op de gletsjer, perfect voor het verkennen van Jökulsárlón en andere gletsjerwonderen.

Beste tijd om te verkennen: juni tot augustus

Víti-meer met Travelizi

Foto: Víti-meer-pavol-svantner-unsplash

Víti-meer

Op de centrale hooglanden van IJsland ligt de Víti-krater, (Viti betekent 'hel' vanwege de geschiedenis van uitbarstingen), herbergt een prachtig geothermisch ‘zwembad’ met levendig blauw water. Ontstaan na een uitbarsting in 1724 ervaar je een unieke zwemervaring in het zwavelrijke meer. De krater heeft een diameter van 300 meter en is het hele jaar door een attractie. 

Beste tijd om te verkennen: juni tot augustus

TIP: Om het maximale uit je bezoek te halen adviseren wij je een rondreis te maken met een huurauto/ fly-drive programma of een begeleide groepsreis. Op de bonnefooi reizen is niet aan te raden omdat de kans bestaat dat je de mooiste plekken dan voorbij gaat. De reisbureaus en zelfstandige reisadviseurs van Travelizi weten wat het land te bieden heeft. Maak een afspraak of maak hier een 1e kennismaking op deze website van de mogelijkheden.