Porto

Portugal voor noord tot zuid

Geschreven door blaricum@travelizi.nl

Wat te doen in Portugal

We gaan ervan uit dat Portugal op jouw vakantielijst staat (omdat dat zo zou moeten zijn), dus we zijn hier om je te helpen bij het voorbereiden van jouw reisplannen. Met deze tips weet je zeker dat je aan alle eisen voldoet tijdens je avontuur over glooiende, met wijngaarden begroeide heuvels, magische architectuur en lange ongerepte stranden. 

Noord-Portugal

Douro Valley

Foto: Douro Valley-maksym-kaharlytskyi-unsplash 

Het bovenste deel van Portugal herbergt de adembenemend mooie Douro-vallei, waar wijngaarden langs de heuvels liggen en boten en schepen de rivier op en af ​​gaan. Een cruise over de Douro wordt steeds populairder, omdat je kunt genieten van een magisch uitzicht op land en water terwijl je op het dek geniet van de beste portwijn.

Zustersteden van het Noorden

Braga en Guimaraes zijn elk de thuisbasis van een van de 17 (!) culturele UNESCO-werelderfgoedlocaties van Portugal. In Braga biedt het fantastische heiligdom van Bom Jesus do Monte een wereld op zichzelf en een fantastisch uitzicht over de stad. Als je daar bent, probeer dan de lokale specialiteit Pudim à Abade de Priscos.

Aan de andere kant is het historische centrum van Guimaraes een tijdsverschil op zichzelf, met sprookjesachtige architectuur vanaf de middeleeuwen tot het einde van de 19e eeuw. Deze steden zijn gemakkelijk te combineren en zullen je zeker betoveren. Hier kan je het hele jaar door evenementen vinden waarbij de stad haar erfgoed viert en tradities en gastronomie van eeuwen geleden levend houdt!

Een verborgen Keltisch juweeltje

Portugal heeft een zeer rijke geschiedenis, inclusief Keltisch erfgoed, en op 20 minuten van Braga of Guimaraes liggen de ruïnes (en enkele reconstructies) van een ommuurd dorp met wortels die teruggaan tot de bronstijd. Citania de Briteiros is een zeldzaam gezicht met goed bewaard gebleven funderingen van huizen, en je kunt je echt voorstellen hoe het er ooit uitzag en door de steegjes van vele eeuwen geleden lopen.

Porto

Porto

Foto: Porto-nick-karvounis-unsplash

Ooit was Porto een Romeinse buitenpost genaamd Portus Cale, maar de stad heeft in feite zijn naam gegeven aan het land Portugal en aan de eerder genoemde portwijn. Bezaaid met pittoreske kerken in een uitgesproken Portugese barokstijl en bars en restaurants betegeld met handgeschilderde 'azulejo'-tegels, stond Porto bovenaan de jaarlijkse lijst van European Best Destinations in 2012, 2014 en 2017! Deze levendige stad staat ook wel bekend als 'invicta', wat onoverwonnen betekent in het Latijn, omdat de stad zich tijdens een burgeroorlog in de 19e eeuw nooit heeft overgegeven, zelfs niet na een belegering van een jaar!

Stel je voor dat je dineert in gebouwen die honderden jaren oud zijn; Delen van de restaurants in Ribeira zijn bijvoorbeeld overblijfselen van de middeleeuwse muren van de stad. Kortom, deze kleurrijke en levendige stad is een shapeshifter van geneugten! Maak er uw bestemming voor een 'spa en wijn'-uitje of een kunst- en designavontuur van, en zeker uw startpunt om de prachtige noordelijke regio te ontdekken.

Coimbra – de historische hoofdstad

Coimbra
foto: R. Martins de Carvalho 7, 3000-274 Coimbra, Portugal, Coimbra-egor-kunovsky-unsplash

Het volgende hoogtepunt is de fascinerende stad Coimbra, beroemd om zijn lange en belangrijke geschiedenis, die de verschillende tijdperken van Portugal als natie weerspiegelt. Vanaf de Romeinse tijd, met een goed bewaard gebleven aquaduct als bewijs, maakte de stad een verval door, maar werd opnieuw belangrijk en bekend in de Middeleeuwen toen het van 1131 tot 1255 de hoofdstad van Portugal werd.

De geschiedenis heeft veel belangrijke monumenten nagelaten en zelfs nadat de hoofdstad naar Lissabon was verplaatst, bleef Coimbra een belangrijk cultureel centrum, waarbij de Universiteit van Coimbra de oudste van het land was, die na meer dan 700 jaar nog steeds functioneert, en nog een van de UNESCO-universiteiten van het land. erfgoedsites, vanwege de architectuur en het historische belang ervan. Je wilt de bibliotheek niet missen, sierlijk en verguld, geschikt voor een kapel!

Na een geschiedenisles en een aantal prachtige foto's wil je waarschijnlijk iets drinken en eten. Je kunt uiteraard kiezen voor de altijd aanwezige bacalhau, maar als je je bord een lokale flair wilt geven en klaar bent om te genieten, bestel dan 'leitão': speenvarken geroosterd en bedruipt tot het bijna romig zacht is. Voor de zoetekauwen zijn er verschillende lokale gebakjes om te proberen, zoals Pastel de Tentúgal of Barrigas de Freira.

De Portugese Rivièra

Palácio Nacional da Pena, Sintra Palácio Nacional da Pena, Estrada da Pena, Sintra, Foto: simon-infanger-unsplash

Eerder is de sprookjesachtige architectuur van Portugal genoemd en geroemd, en het beste voorbeeld daarvan is het Palácio Nacional da Pena , schilderachtig gelegen op de top van een heuvel in het Sintra-gebergte. Het was ooit de locatie voor een klooster, maar de verwoestende Grote Aardbeving van 1755 schudde de grond zelfs op deze afstand van 30 km van Lissabon, waarbij alleen de kapel ongedeerd ontsnapte.

De ruïnes en de omliggende gronden bleven zonder enige poging tot wederopbouw of herontwikkeling totdat koninggemalin Ferdinand II, getrouwd met koningin Maria II, besloot een kasteel te bouwen als zomerresidentie waar de koninklijke familie kon ontsnappen aan de hitte van Lissabon. Hij wist niet dat de site jaren later open zou worden voor het publiek! Een perfecte opname locatie voor muziekvideo's, trouwfoto's en natuurlijk een idyllisch toevluchtsoord voor zowel Portugese als buitenlandse toeristen, in plaats van alleen maar royals.

Met zijn individueel gekleurde vleugels en torens en een mix van historische invloeden uit de gotiek, Moors en renaissance is de plek tegenwoordig een museum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een geliefd herkenningspunt van Portugal. Het biedt inderdaad een koeler klimaat dan Lissabon, met af en toe mist die bijdraagt ​​aan de sprookjesachtige uitstraling van de plek.

Cascais

Na een bezoek aan de koelere lucht in Sintra nemen we het je niet kwalijk als je zin hebt in de zon. Als dat het geval is, heb je geluk, want het nabijgelegen Cascais is een topplek om te zeilen en surfen, maar ook om van een drankje te genieten en te genieten van prachtige zeevruchten. Op slechts 30 minuten rijden met de auto of bus van Sintra wacht de baai van Cascais om je te verwelkomen in de oude binnenstad aan het water met gegrilde octopus, lokaal geproduceerde 'saloio' schapenkaas en lokale wijnen zoals witte Arinto en rode Ramisco.

Cascais

foto: jeroen-den-otter-unsplash

Lissabon – lichtstad

Lissabon

Foto: sven-hornburg-unsplash

En zo hebben we de hoofdstad en grootste stad van het land bereikt en ook de meest bezochte – met goede reden! Lissabon staat bekend als de 'Lichtstad' vanwege de manier waarop de stad in het water wordt weerspiegeld. Lissabon heeft een lange en verbazingwekkende geschiedenis, die teruggaat tot de ijzertijd, waarbij de handel met de Feniciërs bewezen werd door munten en aardewerk.

Er zijn tal van historische pareltjes die je meenemen door de tijdperken van de stad, met het Sint-Joriskasteel  als goed voorbeeld uit de Middeleeuwen. De muren, gebouwd door de heidevelden in de 10e eeuw, vormen een indrukwekkend silhouet en herinneren aan de tijd van de stad vóór de grote aardbeving in 1755. De catastrofe werd niet alleen een katalysator voor nieuwe ontwikkelingen in de stad met een homogene barokke architectuur, maar veroorzaakte ook rimpelingen. via intellectuele sferen. Omdat de kerk niet genoeg antwoorden had op het waarom en hoe de aardbeving plaatsvond, begonnen velen wetenschappelijke vragen te stellen om de gebeurtenis te verklaren, en deze werd aangehaald als startpunt voor de Verlichtingsbeweging.

Tram Lissabon

Trams en schatten

Om het Lissabon van vandaag te ervaren, stap je op de populaire gele tram en laat deze dynamische stad zich voor je ogen ontvouwen. Het is een van de weinige Europese hoofdsteden die uitkijkt op de oceaan en was de toegangspoort tot de Atlantische Oceaan en de wereld voor Portugese ontdekkingsreizigers en handelaars die reikten tot aan Brazilië, India, Mozambique in Oost-Afrika en Macau aan de Zuid-Chinese Zee. Na eeuwenlang een wereldstad te zijn geweest, behoudt Lissabon vandaag de dag zijn dynamische, multiculturele identiteit met een reputatie als een veilige, liberale en zeer gastvrije plek om te bezoeken en te vestigen.

Foto: Lissabon-julian-dik-unsplash

De Algarve 

de AlgarveCabo São Vicente, Sagres, Algarve | © loligiraldez

Beroemd om zijn dramatische maar gastvrije stranden, laat de Algarve-regio niet op je reis vergeten! In de zomer nodigt de kust uit om hele dagen in de zon en in het water door te brengen! In plaats van de kleurrijke gevels van Porto en Lissabon wordt je hier verwelkomd door witgekalkte huizen met prachtig contrasterende kobalt- en groenblauw kozijnen rond deuren en ramen. Hoe schilderachtig het ook mag zijn, de kleur wit reflecteert de hitte van de zomerzon en houdt de huizen koel, waardoor functionaliteit wordt gecombineerd met doelbewuste schoonheid.

De regio Algarve heeft een kust van 205 kilometer, dus er is genoeg te ontdekken zowel langs de stranden als in de glooiende heuvels van het achterland. De meeste concentreren zich op de zuidkust, waar de drie parels Lagos, Albufeira en Faro fantastische steden zijn om te bezoeken, maar ook als ideale startpunt om de omgeving te verkennen. Een topplek om te bezoeken is de vuurtoren van Cabo de São Vicente , die uitkijkt over het cruciale zuidwestelijke puntje, niet alleen van Portugal, maar van heel continentaal Europa! Terwijl de huidige vuurtoren, in helder wit met rode daken, er al sinds 1846 staat, hebben er al sinds de vijftiende eeuw vuurtorens gestaan, dus het is een plek rijk aan geschiedenis en adembenemende uitzichten.

Hier vind je onze vele autorondreizen/ fly-drives in Portugal

Ook het Travelizi aanbod van accommodaties in Portugal is zeer groot.

Wil je boeken of meer weten over de vele mogelijkheden die Portugal biedt? Neem dan contact op met de vele reisbureaus en zelfstandige reisadviseurs van Travelizi.

Voorproeven? bekijk dan deze video!

Tekst: Felipe-Tourradar