Safari in Afrika

Safari bestemmingen in Afrika

Geschreven door blaricum@travelizi.nl

Beste safaribestemmingen in Afrika

Op vele bucketlijsten staan de de 'Big Five' zeker in de top 5. Maar...waar moet je heen, welke bestemming? Dit zijn onze vijf grote safaribestemmingen Afrika voor 2024 en daarna.

De aantrekkingskracht van een safari waar velen van dromen om olifanten en leeuwen in hun natuurlijke habitat te zien. Gnoes, een giraffe die langzaam op de takken van een acaciaboom kauwt, als je dit zelf van dichtbij ziet staat dat voor altijd in je geheugen gegrift.

Afrika kent tientallen landen, elk met hun eigen culturen, talen en normen, van noord tot zuid, wildernisparken, savannes en velden waar de Big Five – leeuwen, olifanten, Kaapse buffels, neushoorns en luipaarden – en andere dieren leven vredig onder het toeziend oog van parkwachters en natuurbeschermers. Hieronder vind je onze top 5 beste safaribestemmingen in Afrika. 

Botswana

Botswana

Photo by Michael Bennett on Unsplash

Het land Botswana staat bij ons bovenaan. Botswana heeft zoveel natuurwonderen dat het niet eenvoudig is een ​​plek te kiezen waar te beginnen voor je safari-avontuur. De Okavango River Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, biedt kilometers aan ontelbare waterwegen, lagunes en met gras begroeide uiterwaarden waar je machtige Afrikaanse olifanten, leeuwen en luipaarden kan bewonderen vanuit het veilig uitkijkpunt in je safariwagen. 

Het Moremi Game Reserve, gelegen in het hart van de delta, is de perfecte camping voor elke autosafari, waarbij je wordt beloond met nijlpaarden, Kaapse buffels, leeuwen, luipaarden en de altijd ongrijpbare Tawny Eagle. In het Chobe National Park, op de grens van Botswana en Zambia, zal je genieten van een immense een kudde van ongeveer 50.000 olifanten verspreid over de savanne. Een Botswana-safari is de perfecte keuze als je in alle luxe wilt genieten van een privé-Afrikaanse safari, met je persoonlijke chef-kok en andere luxe voorzieningen. Uiteraard is het prijskaartje synoniem aan deze luxe.

Kenia

Kenya

Photo by Sergey Pesterev on Unsplash

Kenia biedt als safari bestemming voor elk budget wel mogelijkheden. Er zijn budget en luxe safaris waarbij het verschil met name ligt in het soort van accommodaties, van tent naar luxe safari resorts. Er is een keuze uit 800 safaritochten, daarom hebben de Travelizi reisbureaus en reisadviseurs hieruit een keuze gemaakt uit betrouwbare lokale uitvoerders. Ga naar de Masai Mara voor gamedrives die ervoor zorgen dat je minstens een of twee van de Big Five ziet. Het Tsavo West National Park bied je de mogelijkheid de Big Five te zien maar ook neushoorns, nijlpaarden, cheeta's en bijzondere planten- en vogelsoorten. Deze ruige wildernis beschikt over groene vlaktes dankzij waterbronnen zoals Mzima Springs. 

De prachtige Kilimanjaro hoog boven alles met de sneeuw bedekte toppen uitstekend, vormt de achtergrond van de vele olifanten die zich van de ene drinkplaats naar de andere in Amboseli National Park verplaatsen. Voor een geweldig uitkijkpunt om vogels en nijlpaarden te bewonderen ga je naar Lake Naivasha, een zoetwatermeer. Na zes dagen genieten en wandelen ontspan je in in een heerlijk hotel in Nairobi.

Zuid-Afrika

Zuid Afrika

Photo by MARIOLA GROBELSKA on Unsplash

Bij Zuid-Afrika denk je gelijk aan de Big Five. De reden is omdat het land wel bijna altijd de garantie biedt om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Maar voor alle duidelijkheid, er is nooit een garantie dat dit op elke safari plaatsvindt! Een safari in Zuid-Afrika betekent wel dat je een grote kans hebt leeuwen, luipaarden, neushoorns en andere dieren in het wild te zien op een vijf tot acht dagen durende Afrikaanse safari. Zuid-Afrika telt vele private parken waar je verschillende wilde dieren kunt en het serviceniveau van verschillend niveau is.

Van de groene oevers van Lake Saint Lucia in het iSimangaliso Wetland Park tot de grasvlakten van het Kruger National Park: Zuid-Afrika wemelt van de wilde dieren die inheems zijn op het continent. Blyde River Canyon, de derde grootste in zijn soort ter wereld, beschikt over kloven en groen zoals je nog nooit ergens anders op aarde hebt gezien. Geniet op je rondreis van het uitzicht op de rivieren en valleien, die het landschap doorkruisen.

Tanzania

Great migration

Photo by Harshil Gudka on Unsplash

Tanzania staat net als Botswana bovenaan in de ranking van beste safaribestemmingen in Afrika. Met locaties als de Ngorongoro-krater, de Kilimanjaro, het Tarangire National Park en het Serengeti National Park is het niet moeilijk te begrijpen waarom. Een safari in Tanzania is dankzij de 'Great Migration' een unieke ervaring. Bij dit jaarlijkse evenement trekken meer dan 2 miljoen dieren, voornamelijk wildebeesten, zebra's en giraffen, door de gouden vlaktes van het Serengeti National Park, van Tanzania tot het nabijgelegen Kenia. Een safari in Tanzania is altijd aantrekkelijk vanwege de grote inspanningen voor natuurbehoud die de Big Five en andere wilde dieren behouden, evenals de vruchtbare grond en de overvloedige waterpoelen.  

Verwacht op elke safari in Tanzania de beeldbepalende dieren in het wild tijdens een gamedrive en nauwe maar niet te nauwe interacties met dieren. Unieke ervaringen vanwege deze persoonlijke interactie. Daal af in de Ngorongoro-krater, waar je misschien het geluk hebt een bedreigde zwarte neushoorn te spotten of een Maasai-dorp te bezoeken om meer te weten te komen over hun manier van leven. 

Oeganda

Oeganda

Photo by Antoine Plüss on Unsplash

Op safari naar Oeganda ga je niet om de Big Five te zien. Hier ontmoet je andere dieren, net zo majestueus en bedreigd als de machtige leeuw. In Oeganda zie je de gorilla's in hun oorspronkelijke omgeving.

Voordat je bij de gorilla's komt, reis je naar Ziwa Rhino Sanctuary om de zeldzame witte neushoorns te bewonderen, die dankzij de bescherming van de vele parkwachters hier van uitsterven zijn gered. Volg chimpansees, onze nauwste verwanten met dieren, in Kibale Forest National Park.

In het Bwindi Impenetrable Forest National Park kun je een uren lang deze majestueuze gorilla's in het dichte gebladerte bewonderen. Pak je camera en maak rustig foto's. Deze gorilla's zien er vredig uit, maar kunnen behoorlijk intimiderend zijn. Je verlaat je gorillasafari in Oeganda met een nieuwe waardering voor primaten van alle soorten en maten. 

gorilla

Photo by Caterina sanders on Unsplash

Wil je meer weten over welk land het beste bij je past om op safari te gaan? Neem dan contact op met onze specialisten op de reisbureaus of onze zelfstandige reisadviseurs van de Coöperatie Travelizi