Geschreven door blaricum@travelizi.nl

Stranden met rust?

De beste alternatieve stranden in Europa voor kusten zonder publiek. Van geheime plekjes langs de Costa Blanca tot bekende Estse schuilplaatsen, dit zijn de zandstranden die je moet kennen. Al is het voor je rust.

 

Een strand is voor een vakantie wat vla is voor appeltaart: essentieel. Dat gevoel van vlaszand tussen onze tenen, het ritmische gorgelen van de zee en de kenmerkende, warrige opwaartse luchtstromen van de zoute zeebries zijn precies de achtergrond die we voor ogen hebben als we denken aan een zonovergoten stranden. Het kleine probleem is, dat tijdens het hoogseizoen het vinden van een plekje aan de kust om achterover te leunen bijna een onmogelijke opgave is.

Onze keuze van rustige stranden zullen niet altijd en elke dag de rust uitstralen waar je juist de behoefte aan hebt. Maar we hebben onze best gedaan. 

 

Ramla Bay, Malta

Ramlabaai, Malta

Foto: Ramla Bay, Nadezhda Katsarska-Unsplash

Het rustige eiland Gozo, dat door slechts een klein kanaal van Malta wordt gescheiden, maar qua tempo een wereld van verschil is, staat bekend om zijn kustlijn. Je denkt misschien: hoe kun je hier alternatieve stranden vinden? Welnu, laten we u kennis laten maken met Ramla Bay en zijn kenmerkende roodachtig getinte zand aan de noordoostkust. Gelegen tussen de baaien van Marsalforn en San Blas, is het warme water overdag kalm en zijn de zonsondergangen een spektakel.

 

Chalkidiki, Griekenland

Chalkidiki,

Foto: Chalkidiki, Annette Mysegades-Unsplash

Met zeelongen aan weerszijden van dit open strand steekt de wilde Sithonia-kaap uit het zuidelijke uiteinde van het Sithonia-schiereiland en culmineert in een met gaspeldoorn bedekt eilandje. Dit stuk kust ligt verwijderd van de resorts van Chalkidiki en er is hier rust in overvloed te vinden.

Waar te eten: Panorama Kalamitsi, op korte rijafstand van Kaap Sithonia, is authentiek, geliefd bij de lokale bevolking en rustiek in idyllische zin. Er is geen website, maar als je komt, kan het gastvrije personeel tijdens de spitsuren vaak een extra tafel regelen.

 

Plage d'Hatainville, Normandië, Frankrijk

Barneville-Carteret

Barneville-Carteret 

Frankrijk is een waar smorgasbord van luxe stranden , van de glamoureuze kusten van de Côte D'Azur tot de schijnbaar eindeloze zandstranden van Bretagne; het is echter onwaarschijnlijk dat veel toeristen Plage d'Hatainville – een van de grootste en toch rustigste stranden rond de stad Barneville-Carteret – in hun vizier zullen hebben tijdens hun reis. Het strand ligt op een gemakkelijke wandeling van de stad en is meer geschikt voor een bezoek van het type 'wandelen en ontdekken', dan voor een verblijf aan de kust die de hele dag duurt, wat het des te specialer maakt.

Waar te eten: Gelegen aan het beroemde strand van Carteret, beschut door Cap de Carteret, biedt La Potinière directe toegang vanaf het terras tot de zee en een bruisend gevoel tot laat in de nacht.

 

Pärnu-strand, Estland

Pärnu-strand, Estland

Foto: Pärnu Beach, Kreis Pärnu, van Urlaubstracker-Unsplash

De 20e-eeuwse stad Pärnu staat bekend om zijn kuuroorden, niets is direct meer ontspannend en verkwikkend dan die frisse zeelucht. Betreed het afgelegen Matsi-strand, geflankeerd door zandduinen en een betoverend dennenbos aan de kust. Het is rustig, pittoresk en een van de weinige zandstranden in de omgeving.

Waar te eten: In het hart van Pärnu, waar ook de lokale bevolking eet, vind je ruime keuze en mogelijkheden voor een geweldige maaltijd.

 

Riserva Vendicari, Sicilië

Riserva Vendicari, Sicilië

Foto: Sicilië, Riserva Vendicari,calamosche- Unsplash

Het schijnbaar grenzeloze zand van Riserva Vendicari strekt zich uit aan de rand van een beschermd nationaal park, waar ook een reeks betoverende baaien, een ruig, golvend landschap en, het beste van alles, heel weinig zonaanbidders te vinden zijn.

Waar te eten: Met tafels verspreid onder de olijfbomen ligt Agriturismo Il Baglietto ook binnen de grenzen van het natuurreservaat, waar typisch Siciliaanse visgerechten worden geserveerd.

 

Cala Sardinera, Costa Blanca

Cala Sardinera, Costa Blanca

Foto: Cala Sardinera, Costa Blanca

Als we aan de Costa Blanca denken, een 200 km lange kustlijn langs de Middellandse Zee, denken we niet aan alternatieven. Cala Sardinera is echter niet uw gebruikelijke toeristenval. Dit wilde strand met zijn grove zand ligt beschut onder de landtong Cap Prim en is te bereiken via een betoverende wandeling door pijnbomen, rozemarijntrossen en andere kruidachtige planten.

Waar te eten: Tula is vernoemd naar de oma van de eigenaar en is gevestigd in een gezellige ruimte aan de Playa del Arenal in Jávea. Het serveert eerlijke, pretentieloze gerechten met seizoensgebonden ingrediënten in een verfijnde setting.

 

Ben jij ook op zoek naar een rustig strand? neem dan eens contact op met een van de vele reisbureaus of zelfstandige reisadviseurs van Travelizi. Uit eigen ervaring komen zij met leuke en originele alternatieven.

 

Originele artikel staat gepubliceerd in een van de magazines van Condé Nast Traveller geschreven door ANYA MEYEROWITZ

IZI